Μια «κινεζική καταιγίδα» πλανάται στον αναπτυσσόμενο τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Renault.
Ο Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το Σάββατο, μιλώντας στο Reuters, καθώς η υπερδύναμη της Ασίας κυριαρχεί σε βασικές πρώτες ύλες γύρω από την κατασκευή μπαταριών για αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών.
Η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές δύο μετάλλων, του γαλλίου και του γερμανίου, που χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς και ηλεκτρικά οχήματα ανεβάζει κόκκινες σημαίες στους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς δείχνει την υπερβολική εξάρτηση της ηπείρου από την Κίνα και την ανάγκη να οικοδομήσει μια δαπανηρή αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε ο Σενάρ.
«Όταν μιλάω για μια κινεζική καταιγίδα, μιλάω για την ισχυρή πίεση σήμερα που σχετίζεται με τις εισαγωγές κινεζικών (ηλεκτρικών) οχημάτων στην Ευρώπη», είπε επί λέξει ο Πρόεδρος του Ομίλου Renault.
Renault: Σε «συμπληγάδες» βρίσκεται η Ευρώπη
«Είμαστε ικανοί να κατασκευάζουμε ηλεκτρικά οχήματα, αλλά παλεύουμε για να προασπίσουμε την ασφάλεια των προμηθειών μας», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία EV της Κίνας και η αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών προέκυψαν από χρόνια επενδύσεων που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπαραχθούν.
Οι περιορισμοί των εξαγωγών της Κίνας κλιμακώνουν τον τεχνολογικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας δυνητικά μεγαλύτερη αναστάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση της διαμάχης και είναι αναγκασμένη να αναζητήσει εναλλακτικές, στο χειρότερο σενάριο.
«Εάν υπάρξει πραγματική γεωπολιτική κρίση, η ζημιά στα εργοστάσια μπαταριών που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από προϊόντα που προέρχονται από το εξωτερικό θα είναι σημαντική», προειδοποίησε ο Σενάρ. «Αυτό είναι το θέμα».
Η ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων – όπως τα συνθετικά ηλεκτρονικά καύσιμα και το υδρογόνο – θα ήταν ζωτικής σημασίας σε περίπτωση ξαφνικής έλλειψης μπαταριών λόγω έλλειψης πρώτων υλών, εκτίμησε ο ίδιος.
«Όπως θα έκανε κάθε προσεκτικός κατασκευαστής… αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουμε την παράλυση της χώρας εάν, για παράδειγμα, ξεμείνουμε από μπαταρίες.»