Nevera ονομάζουν οι Κροάτες τις ξαφνικές και πολύ ισχυρές καταιγίδες που εμφανίζονται στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό το όνομα επέλεξε η Rimac για το νέο της ηλεκτρικό hypercar και δε θα μπορούσε να του ταιριάζει περισσότερο.
Είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο δε γνωρίζει τι σημαίνει όριο στην ταχύτητα και τις επιδόσεις.
Τα νούμερα λένε την αλήθεια από μόνα τους. Το Rimac Nevera κάνει το 0-60 μίλια/ώρα (0-96 χλμ./ώρα) σε 1.85 δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχει κανένα αυτοκίνητο παραγωγής στον πλανήτη που να μπορεί να συγκριθεί μαζί του.
Αν αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό, υπάρχει και συνέχεια. Σε 4.3 δευτερόλεπτα το κοντέρ γράφει 161 χλμ./ώρα, σε 9.3 δευτερόλεπτα δείχνει 300 χλμ./ώρα και δε σταματάει να ανεβάζει ταχύτητα αν δε φτάσει τα 412 χλμ./ώρα. Όσο για το 400άρι, σπάει τα χρονόμετρα σε 8.6 δευτερόλεπτα. Για να βρεις αυτοκίνητο που κάνει κάτι αντίστοιχο πρέπει να στραφείς σε ακραία τροποποιημένα που συμμετέχουν σε αγώνες dragster.
Πώς τα καταφέρνει όλα αυτά; Χάρη στους 1941 ίππους και τα 2.360 Nm που έχει.
Η κροατική εταιρεία έχει τοποθετήσει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό. Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρία των 120 kWh η οποία έχει σχήμα Η. Είναι υδρόψυκτη και αποτελείται από λίθιο, μαγγάνιο και νικέλιο. Το αποτέλεσμα είναι η αυτονομία να εκτοξεύεται στα 570 χλμ. όμως δύσκολα θα συγκρατήσει κάποιος το πόδι του να μην πατήσει τέρμα το γκάζι.
Η δύναμη όμως δεν αρκεί. Μπόλικη δουλειά έχει γίνει και στον αεροδυναμικό τομέα. Το Nevera διαθέτει πολλά κινητά αεροδυναμικά στοιχεία, ώστε να αλλάζει εντελώς χαρακτήρα ανάλογα με τα γούστα του οδηγού. Τη μια στιγμή μπορεί να προσφέρει χαλαρή βόλτα, την άλλη να είναι μία βολίδα και αμέσως μετά ένα “όπλο” για μέσα στην πίστα.
Ανάλογα με τις συνθήκες, λοιπόν, μπορεί να παράγει πολλή κάθετη δύναμη ή να γίνεται όσο πιο slick γίνεται προκειμένου να ταξιδεύει με ταχύτητες που επιτρέπονται μόνο στην Autobahn. Συγκεκριμένα, στο slick προφίλ η αεροδυναμική αντίσταση μειώνεται κατά 17.5% και ο συντελεστής οπισθέλκουσας γίνεται μόλις Cd 0.3. Από την άλλη, όταν επιλεγεί η παραγωγή κάθετης δύναμης, η ποσοστιαία διαφορά φτάνει μέχρι και το 326%, κολλώντας το αυτοκίνητο στο δρόμο.
Τα παραπάνω ρυθμίζονται με βάση την επιλογή του οδηγικού προφίλ, μεταξύ των 7 διαθέσιμων, τα οποία είναι Sport (γρήγορος ρυθμός), Drift (πλαγιολίσθηση), Comfort (άνεση), Range (μέγιστη αυτονομία), Track (πίστα) και δύο που περιμένουν να τα προσαρμόσει ο οδηγός όπως εκείνος επιθυμεί.
Το αυτοκίνητο που γίνεται δάσκαλος αγωνιστικής οδήγησης.
Εκτός από επιδόσεις το Nevera προσφέρει και μαθήματα βελτίωσης οδήγησης στην πίστα. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που διαθέτει σύστημα το οποίο βλέπει πώς οδηγείς στην πίστα και σε μαθαίνει πώς να βελτιώνεσαι. Για να το κάνει αυτό διαθέτει 12 αισθητήρες υπερήχων, 13 κάμερες και 6 ραντάρ. Όλα αυτά ελέγχονται από πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα και το λογισμικό της nVidia με την ονομασία Pegasus. Το σύστημα λειτουργεί σε επιλεγμένες πίστες και προσφέρει συμβουλές σε πραγματικό χρόνο, σε συνδυασμό με ηχητική και οπτική καθοδήγηση ώστε να εκπαιδεύσει τον οδηγό πώς να παίρνει την ιδανική γραμμή και να πετυχαίνει τον τέλειο χρόνο.
Στην καμπίνα υπάρχουν τρεις οθόνες. Η μία είναι ο πίνακας οργάνων, η δεύτερη είναι η κεντρική για το infotainment και η τρίτη βρίσκεται μπροστά από τον συνοδηγό. Στο ταμπλό και την κονσόλα υπάρχουν φυσικά πλήκτρα και περιστροφικοί διακόπτες από αλουμίνιο. Φυσικά υπάρχουν θέσεις μόνο για δύο άτομα, ωστόσο υπάρχει κάποιος χώρος και για αποσκευές.
Περίμενε κανένας να είναι φτηνό;
Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, δε νομίζουμε ότι κάποιος παραξενεύεται από την τιμή των 2 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία ο Mate Rimac (ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας) τιμολογεί το νέο του ηλεκτρικό hypercar.