Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το όνομα της Lamborghini είναι πανίσχυρα supercars με θηριώδεις κινητήρες υψηλού κυβισμού.
Η ιταλική εταιρεία γνωρίζει ότι οι εκρηκτικές επιδόσεις των μοντέλων της δημιούργησαν το πλήθος των φανατικών οπαδών της. Γνωρίζει όμως ότι το μέλλον της αυτοκίνησης είναι το ρεύμα και για αυτό αποφάσισε από το 2025 να κάνει στροφή στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, τα οποία εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα.
Την περιβαλλοντική της ευαισθησία όμως η Lamborghini τη δείχνει και με έναν άλλον τρόπο, τιμώντας το θαυμαστό κόσμο των μελισσών. Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας (γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου μετά από απόφαση του ΟΗΕ το 2017) η Lamborghini μας μιλάει για ένα έργο περιβαλλοντικής βιοπαρακολούθησης που ξεκίνησε το 2016 με την εγκατάσταση ενός μελισσοκομείου στην έδρα της, που βρίσκεται στη Σαντ’Αγκάτα Μπολονέζ.
Αρχικά το μελισσοκομείο της Lamborghini διέθετε 8 κυψέλες, ο αριθμός τους όμως πλέον έχει αυξηθεί στις 12, με πληθυσμό περίπου 600.000 μελισσών, εκ των οποίων οι 120.000 λαμβάνουν την τροφή τους από τη γύρω περιοχή.
Φέτος τοποθετήθηκε η πρώτη «τεχνολογική κυψέλη», η οποία διαθέτει δύο ενσωματωμένες κάμερες, μια στο εσωτερικό και μια στο εξωτερικό της κυψέλης. Έτσι καθίσταται δυνατή η παρατήρηση της συμπεριφοράς των εντόμων από κοντά, παρέχοντας λεπτομερέστατα δεδομένα για τις μελέτες που διεξάγονται.
Άλλο ένα οχυρό έπεσε. Η Lamborghini γίνεται ηλεκτρική
Από τις αναλύσεις που γίνονται στο μέλι, στο κερί και στις ίδιες τις μέλισσες, σε συνεργασία με ειδικούς εντομολόγους και μελισσοκόμους, μπορεί να εντοπίσει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών ρύπων. Για παράδειγμα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, σε αστικούς και ιδιωτικούς χώρους πρασίνου, βαρέα μέταλλα, αρωματικές ενώσεις, διοξίνες και πολλά ακόμα.
Αυτή η ανάλυση είναι καθοριστική για τον έλεγχο της ρύπανσης στην περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο και στην κατοικημένη περιοχή της Σαντ’Αγκάτα Μπολονέζ. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι οι μέλισσες πετούν σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων για τη συλλογή νέκταρ και γύρης.
Πρόσφατα προστέθηκε ακόμα μια πειραματική μελέτη για τη βιοπαρακολούθηση των μοναχικών αποικιών μελισσών. Οι μοναχικές μέλισσες διαφέρουν από τις κοινωνικές μέλισσες για τη μικρότερη ακτίνα τροφής τους (200 μέτρα) και επειδή κάθε θηλυκό φροντίζει τους απογόνους της, σε αντίθεση με τις κοινωνικές μέλισσες που φροντίζουν μόνο τους απογόνους της βασίλισσας.