Σχεδόν όσο το μισό ΑΕΠ της χώρας μας είναι η αξία των παραγγελιών που έχει δεχτεί η Tesla για το Cybertruck.
Πρόκειται για ένα αδιανόητα μεγάλο νούμερο, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το αυτοκίνητο ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει.
Το Cybertruck, το pick-up που παρουσίασε η Tesla το 2019 υπόσχεται πολύ καλές επιδόσεις με αναλογικά προσιτό κόστος, όμως δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου απάνω του.
Αυτός θα πρέπει να αναζητηθεί στη σχεδίασή του, η οποία μέσα στην απλότητά της, φαίνεται ότι έχει γοητεύσει πολλούς ανθρώπους.
Πόσο πολλούς; 1.3 εκατομμύρια. Αυτές είναι οι παραγγελίες που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η Tesla με τη συνολική αξία να φτάνει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια (το ελληνικό ΑΕΠ το 2020 ήταν 189.4 δισεκατομμύρια δολάρια). Μάλιστα, περίπου 250.000 από αυτές έγιναν μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά την παρουσίαση.
Από τότε μπορεί ο ρυθμός να έχει μειωθεί, όμως ο κόσμος συνεχίζει να παραγγέλνει το pick-up του Elon Musk. Έτσι έφτασαν οι παραγγελίες σε αριθμό – ρεκόρ.
Δείτε ακόμα
Ενδιαφέρον έχει να συγκρίνουμε αυτό τον αριθμό με έναν άμεσο ανταγωνιστή από μια εταιρεία εδραιωμένη στη συνείδηση του κοινού. Πρόκειται για το Ford F-150 Lightning. Το πρώτο ηλεκτρικό pick-up της αμερικανικής μάρκας έχει δεχτεί 200.000 προπαραγγελίες, δηλαδή λιγότερο από το ένα έκτο όσων έχει δεχτεί το Cybertruck.
Πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε το εξής. Για να κάνει κάποιος προπαραγγελία στην Tesla αρκεί η κατάθεση 100 δολαρίων. Έτσι, δεν αποκλείεται πολλοί να προχώρησαν στην προπαραγγελία, αλλά τελικά να μη θελήσουν να αγοράσουν το αυτοκίνητο.
Όμως ακόμα και σε ένα αρνητικό ενδεχόμενο, όπου οι μισοί τελικά ακυρώνουν την προπαραγγελία τους, οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι πάρα πολύ μεγάλοι.
Το παραπάνω προκαλεί απορία αν σκεφτεί κάποιος ότι το αυτοκίνητο όχι μόνο δεν κυκλοφορεί, άρα δεν το έχει δει κάποιος από κοντά, αλλά ούτε καν έχει αρχίσει να παράγεται και πάει από αναβολή σε αναβολή.
Η τελευταία ενημέρωση θέλει την παραγωγή να ξεκινάει το 2022, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Από τη μία η Tesla είχε έτσι κι αλλιώς πρόβλημα με την τήρηση των ημερομηνιών που ανακοίνωνε. Τώρα ήρθε και η έλλειψη επεξεργαστών και το θέμα δυσκόλεψε περισσότερο.