Ένα από τα ζωτικά «όργανα», σε κάθε εξηλεκτρισμένο αυτοκίνητο, είναι η μπαταρία του. Τα τελευταία χρόνια, καθώς καλπάζει η ηλεκτροκίνηση, έχουν δημιουργηθεί πολλές απορίες γύρω από τις μπαταρίες.
Η Seat λοιπόν δίνει απαντήσεις στις 5 πιο συνηθισμένες απορίες που έχουν οι οδηγοί για τις μπαταρίες. Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι μπαταρίες δε χρησιμοποιούν μόνο τα ηλεκτρικά, αλλά και τα υβριδικά οχήματα.
1. Ποιο υλικό χρησιμοποιείται για την κατασκευή των μπαταριών;
Σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία οι μπαταρίες του Ομίλου Volkswagen (στον οποίο ανήκει) βασίζονται σε ιόντα λιθίου με το χημικό συνδυασμό νικελίου, μαγγανίου και κοβαλτίου. Τα παραπάνω στοιχεία σχηματίζουν τις κυψέλες, οι οποίες είναι οι ελάχιστες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που διευκολύνουν τη φόρτιση. Οι κυψέλες ομαδοποιούνται σε μονάδες και μαζί με τα ηλεκτρονικά στοιχεία ελέγχου, το σύστημα ψύξης και τα περιβλήματα, δημιουργούν μια πλήρη μπαταρία που είναι έτοιμη να τοποθετηθεί στο όχημα.
2. Πού διαφέρει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού και ενός υβριδικού οχήματος;
Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα υβριδικά διαθέτουν και κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζινοκινητήρα και πιο σπάνια πετρελαιοκινητήρα). Επομένως τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα χρειάζονται μεγαλύτερης χωρητικότητας (δηλαδή περισσότερες κυψέλες) μπαταρία για να έχουν αυξημένη αυτονομία. Συγκεκριμένα, η μπαταρία ενός υβριδικού οχήματος έχει περίπου 100 κυψέλες, ενώ ένα ηλεκτρικό όχημα σχεδόν 300 κυψέλες.
3. Ποια είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας;
Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το στυλ οδήγησης, το πόσο τακτικά φορτίζει, τη συχνότητα της χρήσης, αλλά και τις θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθεται. Από την πλευρά της η Seat προσφέρει 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια εγγυημένης διάρκειας ζωής της μπαταρία στα εξηλεκτρισμένα της οχήματα.
4. Μπορούμε να παρατείνουμε την καλή λειτουργία της μπαταρίας;
Η απάντηση είναι ναι, αν φροντίσουμε να αποφεύγουμε τη συχνή χρήση ταχυφορτιστών, ώστε να μην υπάρχει υπερβολική άνοδος στη θερμοκρασίας της μπαταρίας. Παράλληλα η διατήρηση του επιπέδου φόρτισης μεταξύ 40-80%, συμβάλλει επίσης στην επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.
5. Επαναχρησιμοποιούνται οι μπαταρίες;
Μετά τα 160.000 χλμ. ή τα 8 χρόνια που προαναφέραμε, συνήθως η μπαταρία εξακολουθεί να αποδίδει περίπου στο 80% της χωρητικότητάς της. Αυτό σημαίνει ότι η αυτονομία του ηλεκτρικού οχήματος έχει μειωθεί. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι αυτό δε σημαίνει πως η μπαταρία είναι πλέον άχρηστη, καθώς η χωρητικότητα 80% μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν λιγότερη ενέργεια, όπως η αποθήκευση στατικής ενέργειας.