Την 30η του επέτειο γιορτάζει φέτος το κεντρικό εργοστάσιο Μαρτορέλ της Seat, το οποίο βρίσκεται στο κατώφλι σημαντικών αλλαγών.
Για την ιστορία να πούμε ότι το εργοστάσιο Μαρτορέλ εγκαινιάστηκε το 1993, μετά από 34 μήνες κατασκευαστικών εργασιών. Εκείνη την εποχή επενδύθηκαν 244,5 δισεκατομμύρια ισπανικές πεσέτες για την ανέγερσή του που αντιστοιχούν σε 1,47 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εργοστάσιο έχει συνολική επιφάνεια 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, που ισοδυναμεί με 400 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Το πλάνο ήταν να μεταφερθεί εκεί η παραγωγή οχημάτων από τις παλιές εγκαταστάσεις της Zona Franca στη Βαρκελώνη, όπου κατασκευάζονταν τα Seat από το 1953. Σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία στο εργοστάσιο Μαρτορέλ εργάζονται σήμερα 12.000 υπάλληλοι, ενώ συνολικά από τη γραμμή παραγωγής του έχουν εξέλθει περισσότερα από 12 εκατομμύρια οχήματα, στα οποία περιέχονται 45 διαφορετικά μοντέλα που εξάγονται σε πάνω από 70 χώρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2022 το 83% της παραγωγής εξήχθη.
Τα πρώτα Seat που κατασκευάστηκαν στο Μαρτορέλ ήταν η δεύτερη γενιά του Ibiza και η πρώτη γενιά του Cordoba, ενώ η ημερήσια παραγωγική ικανότητα ήταν 1.500 οχήματα. To μοντέλο με το μεγαλύτερο αριθμό παραγωγής στο Μαρτορέλ είναι το Ibiza (4,7 εκατ.), δεύτερη έρχεται η γκάμα του Leon (2,5 εκατ.) και τρίτο το Cordoba (πάνω από 1 εκατ.). Ως μέρος του Ομίλου Volkswagen, η Seat έχει κατασκευάσει στο εργοστάσιο Μαρτορέλ και μοντέλα της Audi όπως το Q3 και το A1.
Μέχρι το 2025 στο εργοστάσιο Μαρτορέλ θα ξεκινήσει η παραγωγή μικρών αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων όπως το επερχόμενο UrbanRebel, όχι μόνο για τη Seat και την Cupra, αλλά και για διάφορες μάρκες του Ομίλου Volkswagen. Για την προσαρμογή του ιστορικού εργοστασίου στις σύγχρονες ανάγκες της ηλεκτροκίνησης θα γίνει μια τεράστια επένδυση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αλλαγές δε θα αφορούν μόνο την παραγωγική διαδικασία, καθώς θα επηρεάσουν την εφοδιαστική αλυσίδα, το ανθρώπινο δυναμικό, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, τους τομείς της ψηφιοποίησης και της βιωσιμότητα.
Το ρεύμα της ηλεκτροκίνησης δε θα χτυπήσει μόνο το Μαρτορέλ, αλλά και το εργοστάσιο στην Παμπλόνα. Παράλληλα θα χτιστεί ένα νέο gigafactory μπαταριών στο Σαγούντο και θα δημιουργηθεί ένα πλήρες οικοσύστημα προμηθευτών.
Διαβάστε ακόμα