Το Tarraco, το μεγαλύτερο SUV της Seat, αποτελεί τη ναυαρχίδα στη γκάμα της ισπανικής εταιρείας, όμως γνωρίζετε ποιοι ήταν οι πρόγονοί του;
Τα SUV μπορεί να είναι η απόλυτη μόδα των τελευταίων ετών, ωστόσο στο παρελθόν το σημαντικό ρόλο της ναυαρχίδας στη γκάμα της Seat αναλάμβαναν μεγάλα sedan.
Seat 1500
Η αναδρομή μας ξεκινάει με το Seat 1500, το οποίο γεννήθηκε το μακρινό 1963 και έζησε μέχρι το 1972. Δεν είχε το τεράστιο μέγεθος των αμερικάνικων αυτοκινήτων της εποχής από τα οποία εμπνεύστηκε, όμως ξεχώριζε για την ευρυχωρία του, ενώ ταυτόχρονα ήταν πιο προσιτό οικονομικά.
Το Seat 1500 μπορούσε να μεταφέρει με κύρος επιφανείς επιχειρηματίες και πολιτικούς, ενώ κέρδισε επίσης τους οικογενειάρχες και τους οδηγούς ταξί. Στο εσωτερικό του μπορούσαν να επιβιβαστούν μέχρι και έξι επιβάτες, χάρη στο ενιαίο έδρανο στη μπροστινή σειρά καθισμάτων.
Παράλληλα διακρίνονταν για το ρεζερβουάρ των 60 λίτρων που προσέφερε μεγάλη αυτονομία για ταξίδια, τα πλευρικά και ρυθμιζόμενα αλεξήλια με αυτό του συνοδηγού να διαθέτει ενσωματωμένο καθρέφτη, το ντουλαπάκι συνοδηγού που κλείδωνε, το φως καμπίνας και το κεντρικό υποβραχιόνιο για τους πίσω επιβάτες, την ένδειξη πίεσης λαδιού κινητήρα και το πλυστικό υγρό για το εμπρός παρμπρίζ, το οποίο ο οδηγός ενεργοποιούσε πατώντας ένα κουμπί με το πόδι του.
Ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ air condition, ρολόι και υαλοκαθαριστήρες δυο ταχυτήτων. Την ονομασία του το Seat 1500 την οφείλει στον κινητήρα του, ο οποίος ήταν 1.481 κ.εκ., απόδοσης 72 ίππων, ικανός να κινήσει με άνεση το αμάξωμα το 1.200 κιλών. Συνεργάζονταν με μηχανικό κιβώτιο 4 σχέσεων, ο λεβιές του οποίου βρίσκονταν ενσωματωμένος στην κολόνα του τιμονιού.
Το 1969 απέκτησε και πετρελαιοκινητήρα άμεσου ψεκασμού καυσίμου, χωρητικότητας 1.8 λίτρων με ισχύ 46 ίππων, ενώ η έκδοση αυτή ονομάζονταν Seat 1800. Ακολούθησε το 1971 το Seat 2000 με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα απόδοσης 55 ίππων.
Seat 132
Το ημερολόγιο έδειχνε Απρίλιο του 1973 όταν έκανε πρεμιέρα το Seat 132, το οποίο ήταν μικρότερο σε μέγεθος ελαφρύτερο και πιο αεροδυναμικό, ενώ η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1980.
Προσφέρονταν με δυο βενζινοκινητήρες 1.8 λίτρων και 1.6 λίτρων, οι οποίοι επέτρεπαν μέγιστη ταχύτητα 170 χλμ./ώρα και 160 χλμ./ώρα αντίστοιχα. Αμφότεροι υιοθέτησαν έναν ιμάντα χρονισμού, ο οποίος θεωρήθηκε ως λύση αιχμής για να κάνει τον κινητήρα πολύ πιο αθόρυβο, αν και έπρεπε να αντικατασταθεί κάθε 40.000 ή 50.000 χιλιόμετρα.
Το πετρελαιοκίνητο Seat 2200 εμφανίζεται το 1978 και ξεχώρισε, καθώς σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του είχε την καλύτερη απόδοση και ήταν δεύτερο πιο πολύτιμο μοντέλο στην αγορά της Ισπανίας.
Εμφανισιακά τώρα διακρίνονταν για τους διπλούς εμπρός προβολείς, τους βαμμένους με ματ μαύρο χρώμα υαλοκαθαριστήρες για να αποφεύγονται οι αντανακλάσεις και τον πλευρικό εξωτερικό καθρέπτη. Ήταν το πρώτο μοντέλο της Seat με air condition, ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους πλευρικούς καθρέπτες.
Τα καθίσματα του ήταν φαρδιά και άνετα ενώ στάνταρ ήταν τα μπροστινά προσκέφαλα, τα οποία τότε προκάλεσαν συζητήσεις καθώς θεωρούνταν ότι μειώνουν την ασφάλεια, διότι μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία στον οδηγό, αφού το κεφάλι του ακουμπούσε προς τα πίσω.
Seat Exeo
Το 2008 η Seat επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στην κατηγόρια με το Exeo. Η πλούσια γκάμα κινητήρων του περιελάβανε τρεις βενζίνης 102, 150 και 200 ίππων και τρεις δίλιτρους πετρελαίου 120, 143 και 170 ίππων. Σημειώνεται ότι εξοπλίζονταν με πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων για μεγαλύτερη άνεση, με αερόσακο για τα γόνατα του συνοδηγού και με ηλιοροφή, η οποία ενσωμάτωνε ηλικιακό πάνελ.
Έτσι όταν το Exeo ήταν σταθμευμένο κάτω από τον ήλιο, η ηλεκτρική ενέργεια που συλλέγονταν από την ηλιοροφή ενεργοποιούσε το σύστημα εξαερισμού και ως εκ τούτου, απαιτείτο ηπιότερη χρήση του κλιματισμού για να επιτευχθεί μια σωστή θερμοκρασία στην καμπίνα όταν επιβιβάζονταν ο οδηγός. Όλα αυτά, χωρίς να εξαντλείται ενέργεια από τη μπαταρία.
Το 2009 το Exeo απέκτησε το station wagon αμάξωμα ονόματι ST που σήμαινε SportsTourer, ενώ το 2011 ανανεώθηκε αποκτώντας νέους προβολείς που ενσωμάτωναν μια λωρίδα LED, νέα γρίλια και νέα σχέδια ζαντών.