Η Skoda, με αφορμή το καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών, παρέχει ορισμένες πολύτιμες συμβουλές στους οδηγούς που μεταφέρουν τα αγαπημένα τους σκυλιά με το αυτοκίνητο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός του αυτοκινήτου μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους τετράποδους φίλους σας. Η θερμοκρασία σώματος στα σκυλιά είναι πάντα δύο βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με του ανθρώπου, ενώ τα φυσιολογικά επίπεδα κυμαίνονται από 38,3 έως 39,2 βαθμούς Κελσίου.
Σημειώνεται ότι τα μικρόσωμα σκυλιά ζεσταίνονται ευκολότερα, καθώς έχουν ταχύτερο μεταβολισμό σε σχέση με τα μεγαλόσωμα. Ακολουθούν λοιπόν 9 συμβουλές από τη Skoda για την ασφαλή μεταφορά σκύλου με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
1. Ποτέ δεν αφήνουμε το σκύλο μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ούτε καν με τα παράθυρα ανοιχτά ή ακόμα και κάτω από σκιά, καθώς οι λαμαρίνες δημιουργούν συνθήκες θερμοκηπίου. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου, μέσα στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 47 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερα από δέκα λεπτά.
2. Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος ζεσταίνεται είναι το υπερβολικό λαχάνιασμα, τα σάλια και η έντονη ανησυχία. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόνης αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και τη δίψα ενός σκύλου.
3. Χρησιμοποιήστε γιλέκα ή πατάκια ψύξης που γεμίζουν με κρύο νερό για να κρατάτε δροσερό το κάτω μέρος της κοιλιάς του σκύλου. Το κρύο νερό εξατμίζεται από τη ζέστη του σκύλου και στεγνώνει το γιλέκο, ενώ ταυτόχρονα δροσίζει. Θα πρέπει όμως ο σκύλος να έχει εκπαιδευτεί στο γιλέκο ή στο πατάκι ψύξης, αλλιώς μπορεί να αγχωθεί ή να βαρεθεί και να αρχίσει να τα μασάει.
4. Χρησιμοποιήστε γευστικές λιχουδιές για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας ώστε να συνηθίσει τα αξεσουάρ ψύξης και την είσοδο του στο κουτί μεταφοράς, το οποίο πρέπει να αερίζεται επαρκώς και να είναι ευρύχωρο.
5. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι ο κρύος αέρας του κλιματισμού φτάνει στα πίσω καθίσματα. Εάν δε φτάνει ή εάν ο σκύλος σας ταξιδεύει στο χώρου του πορτμπαγκάζ, συνδέστε μερικούς φορητούς ανεμιστήρες για την κυκλοφορία του αέρα.
6. Κάντε τακτικές στάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αποφύγετε την καυτή άσφαλτο και τα τσιμεντένια μονοπάτια για τη βόλτα του σκύλου σας, καθώς απορροφούν περισσότερη θερμότητα και μπορούν να κάψουν τα πόδια τους.
7. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ταξιδέψτε τις πιο δροσερές ώρες της μέρας, δηλαδή νωρίς το πρωί ή όταν έχει νυχτώσει.
8. Σε περίπτωση θερμοπληξίας τυλίξτε το σκύλο σας με μια δροσερή πετσέτα και συνεχίστε να τη βρέχετε με κρύο νερό, ενώ η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται στη σκιά ή σε δροσερό μέρος. Ρίχνοντας απευθείας νερό στο σκύλο σας είναι αναποτελεσματικό, καθώς απλά τρέχει και εξατμίζεται.
9. Συνήθως ένας σκύλος που έχει υποστεί θερμοπληξία αρνείται να πιει νερό. Για το λόγο αυτό συνίσταται ένα ρόφημα ισοτονικής ενυδάτωσης ειδικό για σκύλους ή κάποιος προσυσκευασμένος ζωμός. Αμφότερα περιέχουν ηλεκτρολύτες και μέταλλα, μαζί με μια γεύση κρέατος, που θα κάνει τον σκύλο σας να πιει και θα τον ενυδατώσουν γρήγορα.
Διαβάστε ακόμα