Μέχρι που θα φτάσει τελικά ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, καθώς πρόσφατα κολύμπησε από τη Ρόδο μέχρι το Καστελλόριζο.
Δηλαδή συνεχώς στο νερό επί 64 ώρες και 5 λεπτά, κάνοντας και κάτι επιπλέον.
Μάζευε κάθε σκουπίδι που συναντούσε στην διαδρομή και το παρέδιδε στην ομάδα του στο σκάφος που τον ακολουθούσε.
Θα μας τρελάνει τελικά αυτός ο υπερ-κολυμβητής, το εξπρές θαλάσσης με τη «σιδερένια» θέληση.
Το εγχείρημα έγινε ως εξής. Ο Σπύρος που αποτελεί μέλος της Cupra Tribe και η Cupra Τεχνοκάρ την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 6:15 το πρωί, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βούτηξε από την Κόκκινη παραλία στην Καλλιθέα της Ρόδου για τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του, να φτάσει κολυμπώντας και χωρίς καμία διακοπή μέχρι το Καστελλόριζο.
Η απόσταση σε ευθεία γραμμή είναι 130 χλμ., ωστόσο ο Σπύρος κολύμπησε πολύ παραπάνω συνολικά λόγω των ισχυρών ρευμάτων της περιοχής. Ο χρόνος που παρέμεινε στο νερό ήταν τελικά 64 ολόκληρες ώρες και 5 λεπτά κατά τις οποίες ο Σπύρος κολύμπησε συνεχόμενα χωρίς καμία στάση για ξεκούραση και χωρίς να έχει καμία απολύτως επαφή με το σκάφος συνοδείας, ενώ η τροφοδοσία και η υδροδοσία του γινόταν με ειδικό εξοπλισμό από απόσταση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το Καστελλόριζο ο Σπύρος αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών και της σχετικής κόπωσης αλλά και λόγω της συνεχούς επαφής με το αλμυρό νερό που προκάλεσε έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο του. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο Σπύρος συνέχισε ξεπερνώντας τα όριά και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 22:20 το βράδυ έφτασε στο Καστελλόριζο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, στο σκάφος συνοδείας βρισκόταν κριτής, ο οποίος πιστοποίησε την εγκυρότητα του εγχειρήματος.
Για τον ξεχωριστό αυτόν αθλητή του θέσαμε μια σειρά ερωτήσεων και να τι απάντησε, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος που φιγουράρει στο βιβλίο ρεκόρ Guinness, αφού κολύμπησε 358,2 χλμ. μέσα σε μία εβδομάδα.
Πώς ξεκίνησε αυτό το πάθος σου για την κολύμβηση;
«Από μικρός όταν έμπαινα στη θάλασσα ένιωθα μαγικά. Όταν ξεκίνησα κολυμβητήριο και έμαθα να κολυμπάω σωστά, κατάλαβα ότι θα κολυμπάω για όλη μου τη ζωή και δεν θα σταματήσω ποτέ».
Πόσες ώρες αφιερώνεις για προπόνηση την ημέρα;
«Οι ώρες που αφιερώνω για προπόνηση είναι πάρα πολλές, μπορεί μια απλή προπόνηση να διαρκεί 5 με 6 ώρες, μπορεί να είναι ολονύχτια, 8 με 10 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει και 24 ώρες. Όσα 24ωρα έχω κολυμπήσει είναι για προπόνηση, για ένα μεγαλύτερο εγχείρημα πέραν των 24 ωρών».
Τι κέρδισες και τι έχασες με αυτό το σπορ;
«Τα πάντα έχω κερδίσει, ο τρόπος ζωής, η διαμόρφωση χαρακτήρα, η σωματική και η ψυχική υγεία. Έχει αναπτυχθεί αρκετά η υπομονή σε διάφορους τομείς. Με όλα τα παραπάνω δεν θεωρώ ότι έχω χάσει κάτι. Όλες οι “θυσίες” που λέμε ότι κάνει ένας αθλητής για εμένα δεν υπάρχουν. Όταν αγαπάς κάτι πολύ, δεν κάνεις θυσίες, κάνεις επιλογές. Για παράδειγμα, για εμένα ποτέ δεν αποτέλεσε θυσία το να μην ξενυχτήσω και να μην πιώ αλκοόλ».
Τι κάνεις από πλευράς διατροφής;
«Θεωρώ ότι κάνω την καλύτερη δυνατή διατροφή που θα μπορούσα να κάνω αυτή τη στιγμή για εμένα. Η διατροφή είναι ένα κομμάτι όπου συνεχώς μαθαίνω καινούργια πράγματα, τα οποία τα προσαρμόζω στις προπονήσεις μου, ώστε να βελτιώνομαι. Προσπαθώ να μένω συνέχεια ενυδατωμένος και φυσικά καταναλώνω μόνο φρέσκα τρόφιμα και όχι “τυποποιημένα”».
Αφιερώνεις χρόνο στην οδήγηση, όταν δεν κάνεις προπονήσεις;
«Συχνά με ρωτάνε “αν δεν υπήρχε η κολύμβηση τι άθλημα θα έκανες;». Η απάντηση είναι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Λατρεύω την οδήγηση, λατρεύω τα ταξίδια με αυτοκίνητο. Αφιερώνω πολύ χρόνο στην οδήγηση (σ.σ.: αυτό το διάστημα οδηγεί Cupra Leon 1.4 e-Hybrid 245 ίππων). Θεωρώ ότι η διαδικασία της προπόνησης ξεκινάει από τη στιγμή που μπαίνω στο αυτοκίνητο για να πάω στο κολυμβητήριο ή στη θάλασσα. Φυσικά τον χρόνο οδήγησης δεν τον συμπεριλαμβάνω στις συνολικές ώρες προπόνησης. Είναι φορές που η οδήγηση μου φτιάχνει τη διάθεση για να πάω για προπόνηση».
Τι θα σύστηνες στα νέα παιδιά σχετικά με τον αθλητισμό;
«Μου αρέσει πάρα πολύ όταν γίνομαι η αφορμή μικρά παιδιά να ξεκινήσουν την κολύμβηση και γενικά τον αθλητισμό. Μακάρι όλα τα παιδιά να μπορούσαν να κάνουν οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Κάθε παιδί με τη βοήθεια των γονέων του θα πρέπει να βρει το άθλημα που του αρέσει και το γεμίζει. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι το καλύτερο δώρο για ένα παιδί, ξεκλειδώνει έναν μαγικό κόσμο. Δεν χρειάζεται να μπουν στον πρωταθλητισμό, αρκεί απλώς να βάλουν κάποιο άθλημα στη ζωή τους».