Μια πόλη σύμβολο με μακρά ιστορία, μια «γέφυρα» ενότητας μεταξύ της σύγχρονης Γαλλίας και Γερμανίας, που, θέλουμε να την επισκεπτόμαστε.
Είναι μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (η άλλη είναι οι Βρυξέλλες), ενώ, εκεί βρίσκονται, επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και, από το 1949, το Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι και πανεπιστημιούπολη από πολύ παλιά, τα δε τρία πανεπιστήμια που λειτουργούσαν σε αυτήν, από την 1η Ιανουαρίου του 2009, ενοποιήθηκαν αποτελώντας το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
Το να πάει κάποιος από την Αθήνα στο Στρασβούργο δεν είναι τόσο εύκολο. Κοντά στην πόλη (σε απόσταση 12 χλμ) βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο Εντζέμ (Entzheim), 15ο της χώρας σε αριθμό εξυπηρετούμενων επιβατών, αλλά, δεν εκτελούνται πτήσεις από/προς Ελλάδα, παρά μόνο μια φορά τον μήνα για την εξυπηρέτηση όσων απασχολούνται ή σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παρά ταύτα, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον μια επίσκεψη που μπορεί να γίνει και με άλλα μέσα, αν έχει κάποιος χρόνο στη διάθεσή του. Η πόλη διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό και συνδέεται με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες με συρμούς τύπου TGV. Το οδικό δίκτυο είναι επίσης πυκνό, συνδέοντας το Στρασβούργο τόσο με το Παρίσι όσο και με άλλες πόλεις της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας. Μέσα στα όριά του υπάρχει καλό συγκοινωνιακό δίκτυο με λεωφορεία και έξι γραμμές τραμ (A, B, C, D, E, F), ενώ σε κάθε οδική αρτηρία υπάρχουν ειδικοί ποδηλατόδρομοι.
Στο τραμ δίνουμε έμφαση γιατί ήταν από πολλά χρόνια καλά σχεδιασμένο και, πλέον, είναι υπερσύγχρονο έχοντας ανεπτυγμένο δίκτυο για να καλύπτει πολλές περιοχές.
Έτσι, το Στρασβούργο δεν κυριαρχείται από αυτοκίνητα και με τα πολλά πάρκινγκ του εξυπηρετεί τον επισκέπτη, ώστε να αφήνει το όχημά του σε αυτά και να μετακινείται στο ευρύτερο κέντρο του με όλα τα άλλα φιλικά προς το περιβάλλον και την καθημερινή λειτουργικότητα της πόλης, μέσα.
Λόγω της επικοινωνίας, εξ άλλου, του ποταμού Ιλλ με τον Ρήνο, σημαντικές είναι και οι ποτάμιες μεταφορές από και προς την πόλη, ενώ ο γύρος της με ποταμόπλοιο προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 600.000 τουρίστες. Όπου και να πας, βλέπεις όμορφες πλατείες και παρκάκια, καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία κλπ. Μια πόλη ευχάριστη αισθητικά, που συνδυάζει την παράδοση με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Δηλαδή, πολιτισμένη!
Ειδικότερα, η αρχιτεκτονική των παλαιών κτιρίων είναι επιβλητική αλλά και λεπτοδουλεμένη. Εντυπωσιάζουν, τόσο με τον όγκο όσο και με τη μορφή των προσόψεών τους, η Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Θέατρο και το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών (τα δύο πρώτα στην πλατεία Δημοκρατίας, Place de la République). Στο Στρασβούργο έχει την έδρα της (και το θέατρό της, στην πλατεία Broglie) η Όπερα του Κάτω Ρήνου (Opera du Bas-Rhin).
Η πόλη διαθέτει, πολλά σημεία πρασίνου, μεγαλύτερο και κυριότερο των οποίων είναι η “Ορανζερί” (Orangerie), πάρκο με μικρό ζωολογικό κήπο και το περίπτερο της Ιωσηφίνας (Pavillon Joséphine) στο ένα του άκρο.
Ο τοπικός πληθυσμός (Αλλεμάνοι) αποτελεί ένα μείγμα γαλλικών και γερμανικών στοιχείων. Δύο γέφυρες συνδέουν το Στρασβούργο με τη γερμανική κωμόπολη Κελ (Kehl), δηλαδή τη Γαλλία με τη Γερμανία.
Το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου ονομαζόμενο “Petite France” (Μικρή Γαλλία), χαρακτηρίσθηκε ως “Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς” από την UNESCO το 1988. Ήταν η πρώτη φορά που τέτοια τιμή αποδιδόταν σε ένα ολόκληρο κέντρο πόλης.
Συνιστούμε ανεπιφύλακτα ένα ταξίδι αναψυχής και γνώσης στην αλσατική αυτή πόλη και μη ξεχάσετε στα …περπατήματά σας να δοκιμάσετε παγωτό, πολύ παγωτό, παντού!