Μετά την πανδημία κτύπησε καμπανάκι στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την ανάγκη εξασφάλισης προμηθειών με τσιπ.
Οι κορυφαίες χώρες κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, συνάπτουν συμμαχίες, εν μέρει για να εξασφαλίσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους ημιαγωγών και να εμποδίσουν την Κίνα να φτάσει στην αιχμή του κλάδου, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.
Ηνωμένες Πολιτείες, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊβάν, που διαθέτουν ισχυρές βιομηχανίες ημιαγωγών, προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνεργασίες γύρω από την κρίσιμη αυτή τεχνολογία.
Η ομαδοποίηση υπογραμμίζει πόσο σημαντικά είναι τα τσιπ για τις οικονομίες και την εθνική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει την επιθυμία των χωρών να ανακόψουν την πρόοδο της Κίνας στην κρίσιμη τεχνολογία.
Οι ημιαγωγοί είναι κρίσιμης σημασίας τεχνολογία επειδή εμπίπτουν σε τόσα πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε -από smartphone μέχρι αυτοκίνητα και ψυγεία. Και, είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και ακόμη και για όπλα.
Η σημασία των τσιπ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης έλλειψης αυτών των εξαρτημάτων, η οποία πυροδοτήθηκε από την πανδημία του Covid, εν μέσω αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και αστάθειας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πίεσαν να ανανεώσουν την παραγωγή.
Αλλά η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών είναι πολύπλοκη, περιλαμβάνει πολλούς τομείς, σχεδιασμό, κατασκευή με κατάλληλα εργαλεία, συσκευασία κλπ.
Για παράδειγμα, η ASML , που εδρεύει στην Ολλανδία, είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που μπορεί να κατασκευάσει τα εξαιρετικά πολύπλοκα μηχανήματα που χρειάζονται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και ισχυρές σε πολλούς τομείς της αγοράς, έχουν χάσει την κυριαρχία τους στη μεταποίηση. Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, η TSMC της Ταϊβάν και η Samsung της Νότιας Κορέας έχουν κυριαρχήσει στην κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο . Η Intel , ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip των Ηνωμένων Πολιτειών, έμεινε πολύ πίσω.
Η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα έχουν περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς χυτηρίων. Τα χυτήρια είναι εγκαταστάσεις που κατασκευάζουν τσιπς τα οποία σχεδιάζουν άλλες εταιρείες.
Η συγκέντρωση κρίσιμων εργαλείων και παραγωγής σε μικρό αριθμό εταιρειών και γεωγραφικών περιοχών έχει θέσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σε συναγερμό και έχει αναγάγει την προώθηση των ημιαγωγών στη σφαίρα της γεωπολιτικής.
Η συγκέντρωση ισχύος στα χέρια λίγων οικονομιών και εταιρειών παρουσιάζει κίνδυνο επιχειρηματικής συνέχειας, ειδικά σε μέρη διαμάχης όπως η Ταϊβάν. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μια αποστάτη επαρχία και έχει υποσχεθεί μια «επανένωση» του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα .
Λόγω της πολυπλοκότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τσιπ, λοιπόν, καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Τα τελευταία δύο χρόνια οι χώρες επιδιώκουν όλο και περισσότερο συνεργασίες για τσιπ. Σε ένα ταξίδι στη Νότια Κορέα τον Μάιο, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung . Την ίδια περίοδο, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο συναντήθηκε με τον τότε Ιάπωνα ομόλογό της, Κόιτσι Χαγιούντα, στο Τόκιο και συζήτησαν «τη συνεργασία σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί και ο έλεγχος των εξαγωγών».
Τον περασμένο μήνα, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάϊ Ινγκ-βεν είπε στον κυβερνήτη Νταγκ Ντάτσεϊ στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ ότι ανυπομονεί να παράγει «δημοκρατικά τσιπ» με την Αμερική. Η Ταϊβάν φιλοξενεί τον πιο προηγμένο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο TSMC.
Και οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικό μέρος της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, μιας ομάδας δημοκρατιών συλλογικά γνωστή ως Quad .
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προτείνει μια συμμαχία «Chip 4» με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, όλες δυναμικές στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών. Ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με αυτό δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Υπάρχουν μερικοί λόγοι πίσω από αυτές τις συνεργασίες.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ θεωρούν η μία την άλλη ως ανταγωνιστές στην τεχνολογία σε τομείς που κυμαίνονται από τους ημιαγωγούς έως την τεχνητή νοημοσύνη. Ως μέρος αυτής της μάχης, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποκόψουν την Κίνα από τους κρίσιμους ημιαγωγούς και τα εργαλεία για να τους κάνουν μέσω περιορισμών στις εξαγωγές .
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει διοχετεύσει πολλά χρήματα στην εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών της, με στόχο να ενισχύσει την αυτάρκεια και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες εταιρείες.
Η Κίνα βελτιώνεται σε τομείς όπως ο σχεδιασμός τσιπ, αλλά αυτός είναι ένας τομέας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένα εργαλεία και εξοπλισμό .
Η κατασκευή είναι η «αχίλλειος πτέρνα» για την Κίνα. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ με συμβόλαιο της Κίνας ονομάζεται SMIC. Αλλά η τεχνολογία της εταιρείας εξακολουθεί να είναι σημαντικά πίσω από αυτές όπως η TSMC και η Samsung .
Έτσι, είναι αμφίβολη η ικανότητα της Κίνας να φτάσει στην αιχμή της κατασκευής τσιπ, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις ημιαγωγών σχηματίζουν συμμαχίες.