Η ιστορία γεμάτη από φωνές που στέκονταν εμπόδιο στην αλλαγή και στήριζαν πάντα το γνωστό, το γνώριμο. Εξαίρεση δεν αποτελεί και η αυτοκίνηση, όπου κάθε νέα τεχνολογία ή σουίτα συστημάτων πρέπει να περάσει από την ιερά εξέταση του «παντογνώστη» Έλληνα (φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις). «Το χειρόφρενο πρέπει να είναι μπαστούνι, αλλιώς δεν το εμπιστεύομαι», «γεμάτο ηλεκτρονικά δεν χαίρεσαι την οδήγηση» «άμα το καντράν δεν έχει βελόνα, δεν». Σίγουρα ο καθένας έχει την γνώμη του και τις προτιμήσεις του, όταν όμως ένα αγαθό όπως η αυτοκίνηση αναφέρετε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μετράει η άποψη του καθενός, αλλά η άποψη της πρακτικότητας και της λογικής που θα φέρουν λιγότερο αίμα σε κάθε άσφαλτο.
Ο κόσμος προχωράει, και τα αμάξια σέρνουν το χορό. Μπορείς να σταματήσεις το χρόνο;
Το ηλεκτρικό χειρόφρενό είναι μία αλλαγή στα σύγχρονα οχήματα που πολλοί μίσησαν και κυρίως αυτοί που δεν το έχουν ζήσει ποτέ. Η ύπαρξη του συνεπάγεται πολύ περισσότερο από το χώρο που αφήνει στην κονσόλα. Μάλιστα η αυτοματοποιημένη του λειτουργία του λύνει τα χέρια, καθώς δεν χρειάζεται ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση. Γιατί λοιπόν να μην το καλοδεχτούμε; Τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν έκλεψαν την χαρά του να οδηγείς.
Τί περιθώρια βελτίωσης έχει ένα κοινό ατμοσφαιρικό μοτέρ; Αξίζει τα λεφτά;
Οι δρόμοι δεν είναι πίστες και οι οδηγοί δεν είναι αγωνιζόμενοι. Ο στόχος όμως είναι ένας. Τα αυτοκίνητα να είναι ασφαλέστερα, να μειωθούν τα τροχαία και ο μόνος τρόπος είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα που με εκατομμύρια μετρήσεις το δευτερόλεπτο κάνουν το όχημα ασφαλέστερο σε κάθε περίπτωση.
Η τεχνολογία προχωράει. Όπως σε όλα τα προϊόντα έτσι και στο αυτοκίνητο, γιατί και το αυτοκίνητο προϊόν είναι.
Ίσως πλησιάζει ο καιρός που θα ενεργοποιούμε τον προορισμό μας, το αυτοκίνητο θα μας πηγαίνει μόνο του από τον πιο σύντομο δρόμο και εμείς θα έχουμε καρφωμένα τα μάτια μας στο laptop ή στο smartphone καθώς η αυτόνομη οδήγηση να είναι προ των πυλών… Ίσως να κατηγορούν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα γιατί δεν υπάρχει –ακόμα- εξοικείωση (υπάρχουν η αλήθεια να λέγεται και μερικές λειτουργίες στις οθόνες που θέλεις πολλά πτυχία για να καταλάβεις πως λειτουργούν και μακάρι η ΕΕ να θεσπίσει ενιαίο σύστημα λειτουργίας τους…)
Φυσικά το καινούργιο είναι τρομακτικό κατά μια άποψη, και εάν δεν είσαι φαν της αλλαγής, θα ψάχνεις συνεχώς τους λόγους για να το πολεμήσεις. Εάν όμως αγαπητοί οδηγοί έρθετε σε άμεση επαφή και δείτε στη πράξη πώς όλα αυτά τα νέα συστήματα κάνουν την ζωή του κάθε οδηγού ευκολότερη και κρατάνε ασφαλέστερη την οικογένεια, τους φίλους, την παρέα σε κάθε διαδρομή μάλλον θα αλλάξετε γνώμη. Είναι όπως πάντα, μέχρι να τα χρειαστούμε…