Μπορεί οι ψαγμένοι που αγαπούν τη θάλασσα και τα καλοκαιρινά μπάνια να έχουν βρει αυτό το όμορφο «νησί», αλλά δεν το λένε για να μην το μάθουν και άλλοι.
Οι πρωτάρηδες των αυγουστιάτικων διακοπών, φέτος, μάλλον την πάτησαν. Δεν ήξεραν. Αλλά αν δεν την πάθεις, δεν μαθαίνεις.
Φέτος είχαμε έναν αυγουστιάτικο παροξυσμό διακοπών. Άνοιγες την τηλεόραση στις 6.30 το πρωί και όλα τα κανάλια (κρατικά και ιδιωτικά) έκαναν ζωντανές συνδέσεις από το λιμάνι του Πειραιά. Ατέλειωτες ουρές ταξιδιωτών.
Τα πλοία έφευγαν με πληρότητα 100% και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να ήταν και πάνω από το επιτρεπτό όριο ασφαλείας.
Φανταστείτε τι γινόταν στο εσωτερικό. Όσοι έβρισκαν κάθισμα, το καπάρωναν. Δεν σηκώνονταν από το κάθισμα για να μην το χάσουν. Οι τελευταίοι επιβάτες που έμπαιναν στο πλοίο, το μόνο που έβρισκαν για να βολευτούν ήταν μια θέση κάτω από τον… ήλιο στο κατάστρωμα. Λιγότερη κίνηση είχαμε στα ΚΤΕΛ και στα τρένα. Ο ίδιος χαμός με τα πλοία γινόταν καθημερινά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όλοι είχαν τον ίδιο στόχο. Διακοπές σε νησί, μπάνια και χαλάρωση…
Οι φίλοι μας που σχεδίαζαν μήνες αυτές τις διακοπές μπορεί να χάρηκαν τον ήλιο και τις καταγάλανες θάλασσες, αλλά από πλευράς εξυπηρέτησης τόσο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή και στα ξενοδοχεία κάτω των τεσσάρων αστεριών όσο και στα εστιατόρια μάλλον επέστρεψαν δυσαρεστημένοι.
Οι μαγαζάτορες κυρίως σε ταβέρνες, καφέ και μπαρ δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των πελατών τους. Μα πώς ήταν δυνατόν να ανταποκριθούν, όταν δεν έκαναν σωστές προβλέψεις. Πώς ήταν δυνατόν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, όταν δεν είχαν προσλάβει έμπειρο προσωπικό.
Φυσικά, όταν μιλάμε για φρέσκο ψάρι στο νησί εννοούμε φρέσκο ψάρι από την ιχθυόσκαλα ή τις Σεϋχέλλες. Οι ντόπιοι ψαράδες, τα λίγα ψάρια που βγάζουν, τα δίνουν στους ντόπιους. Αυτούς που ψωνίζουν τον χειμώνα.
Διαβάστε τη στιχομυθία και θα καταλάβετε.
Πελάτης προς μαγαζάτορα:
– Έχεις κανένα ψάρι;
– Πλάκα μας κάνεις; Είδες να έρχεται κανένα πλοίο από τον Πειραιά σήμερα;
– Μα τι δουλειά έχει το πλοίο;
– Τα ψάρια έρχονται από την Ιχθυόσκαλα. Από πού νομίζεις τα βρίσκουμε;
Ακρίβεια παντού. Οι αρπακολλατζήδες έκαναν χρυσές δουλειές. Κάποιοι έβγαλαν τα σπασμένα της χρονιάς σε έναν μόνο μήνα και κάποιοι άλλοι επέστρεψαν στα σπίτια τους δυσαρεστημένοι και απελπισμένοι. Άλλο είναι το σέρβις του Ιουνίου και άλλο του Αυγούστου. Άλλες είναι οι τιμές στα ξενοδοχεία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (έως τις 20 του μήνα) και άλλες τον Αύγουστο.
Ξέρετε ποιοι πέρασαν καλά και το χάρηκαν; Αυτοί που έκαναν διακοπές τον Αύγουστο στην Αθήνα. Τελικά, η Αθήνα τον Αύγουστο είναι όνειρο. Το πιο όμορφο «νησί» του Αυγούστου.