Η εποπτική αρχή προστασίας δεδομένων (ΑΡ) στην Ολλανδία δήλωσε ότι γνώριζε πιθανές παραβιάσεις για δεδομένα της Tesla.
Το γεγονός θορύβησε την αγορά αλλά δεν υπάρχουν περαιτέρω σχόλια…
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ήταν εκείνη που ανέφερε ότι η Tesla του Ίλον Μασκ φέρεται να απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τα δεδομένα από πελάτες, υπαλλήλους και επιχειρηματικούς εταίρους, επικαλούμενη 100 gigabyte εμπιστευτικών δεδομένων που διέρρευσαν από έναν πληροφοριοδότη.
«Γνωρίζουμε την ιστορία της Handelsblatt και την εξετάζουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας παρακολούθησης δεδομένων AP στην Ολλανδία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της Tesla.
Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η υπηρεσία θα μπορούσε να ξεκινήσει ή να είχε ξεκινήσει έρευνα.
Ο ολλανδικός φορέας ενημερώθηκε από τον ομόλογό του στο γερμανικό κρατίδιο του Μπράντενμπουργκ, όπου βρίσκεται το ευρωπαϊκό γιγάντιο εργοστάσιο της Tesla, λίγο έξω από το Βερολίνο.
Η Handelsblatt είπε ότι η Tesla ειδοποίησε τις ολλανδικές αρχές για την παραβίαση, αλλά ο εκπρόσωπος του AP είπε ότι δεν γνώριζαν εάν η εταιρεία είχε κάνει δηλώσεις στην υπηρεσία.
Η Tesla δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια μέχρι προχθές σχετικά με το θέμα της Handelsblatt, η οποία ανέφερε ότι τα δεδομένα πελατών μπορούν να βρεθούν «σε αφθονία» σε ένα σύνολο δεδομένων με την ένδειξη «Tesla Files».
Tesla: «Μαζική» η παραβίαση δεδομένων λένε οι αρμόδιοι…
Το γραφείο προστασίας δεδομένων στο Μπράντεμπουργκ, περιέγραψε τη διαρροή δεδομένων ως «μαζική».
«Δεν μπορώ να θυμηθώ τέτοια κλίμακα», είπε ο εκεί υπεύθυνος, Ντάγκμαρ Χάρτζε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση είχε παραδοθεί στις ολλανδικές αρχές, οι οποίες θα ήταν υπεύθυνες εάν οι ισχυρισμοί οδηγούσαν σε ενέργειες επιβολής.
Οι ολλανδικές αρχές έχουν αρκετές εβδομάδες για να αποφασίσουν εάν θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση ως μέρος μιας ευρωπαϊκής διαδικασίας, πρόσθεσε.
Τα αρχεία περιλαμβάνουν πίνακες που περιέχουν περισσότερα από 100.000 ονόματα πρώην και νυν εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης του επικεφαλής της Tesla, Μασκ, μαζί με ιδιωτικές διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνων, μισθούς εργαζομένων, τραπεζικά στοιχεία πελατών και μυστικά στοιχεία από την παραγωγή, ανέφερε η Handelsblatt, κάτι που θα παραβίαζε τον GDPR.
Εάν αποδειχθεί μια τέτοια παράβαση, στην Tesla θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% επί των ετήσιων πωλήσεών της, που θα μπορούσε να είναι γύρω στα 3,26 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «ανησυχητικές» και κάλεσε την Tesla να ενημερώσει τους υπαλλήλους για όλες τις παραβιάσεις προστασίας δεδομένων και να προωθήσει μια κουλτούρα στην οποία το προσωπικό θα μπορούσε να εκφράζει προβλήματα και παράπονα ανοιχτά και χωρίς φόβο.
«Αυτές οι αποκαλύψεις… ταιριάζουν με την εικόνα που αποκτήσαμε σε λιγότερο από δύο χρόνια», δήλωσε ο Ντίρκ Σούλτσε, διευθυντής της IG Metall για το Βερολίνο, το Μπράντεμπουργκ και τη Σαξονία.
Η Handelsblatt επικαλέστηκε έναν δικηγόρο της Tesla που είπε ότι ένας «δυσαρεστημένος πρώην υπάλληλος» έκανε κατάχρηση της πρόσβασής του ως τεχνικός σέρβις, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον του ατόμου που υποπτευόταν για τη διαρροή.
Επικαλούμενη τα αρχεία που διέρρευσαν, η εφημερίδα ανέφερε για χιλιάδες παράπονα πελατών σχετικά με τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού της αυτοκινητοβιομηχανίας με περίπου 4.000 παράπονα για ξαφνική επιτάχυνση ή άσκοπο φρενάρισμα.
Τον περασμένο μήνα, μια αναφορά του Reuters έδειξε ότι ομάδες εργαζομένων της Tesla μοιράζονταν ιδιωτικά μέσω ενός εσωτερικού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων μερικές φορές εξαιρετικά παρεμβατικά βίντεο και εικόνες που καταγράφηκαν από κάμερες αυτοκινήτων πελατών μεταξύ 2019 και 2022.
Προ ημερών, η μητρική Meta του Facebook επλήγη με πρόστιμο ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χειρισμό των πληροφοριών χρηστών που της έδωσε περιθώριο πέντε μήνες για να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων χρήστη στις ΗΠΑ.