“Γόπες” μαζεύει ένα νέο ρομπότ με την ονομασία Beach Bot, το οποίο κατασκεύασε ο Edwin Bos όταν είδε τον γιο του να παίζει με αποτσίγαρα στην παραλία.
Οι “γόπες” είναι το αντικείμενο που πετάμε σε μεγαλύτερο αριθμό κάθε χρόνο. Για την ακρίβεια, η ανθρωπότητα κάθε 12 μήνες παράγει 4.5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα, με πολλά από αυτά να καταλήγουν στις παραλίες.
Έλληνας instagrammer έχει το παγκόσμιο ρεκόρ σχολίων επειδή χάρισε αυτοκίνητο. Ξεφτίλισε ακόμα και την Kylie Jenner
Το κάθε αποτσίγαρο χρειάζεται 14.5 χρόνια για να απορροφηθεί από το περιβάλλον. Σε αυτή τη διάρκεια μπορεί να καταλήξει στη θάλασσα αποτελώντας κίνδυνο για θαλάσσιες χελώνες, ψάρια και όλα τα άλλα είδη που ζουν στο νερό.
Επιπλέον, οι “γόπες” περιέχουν μικροπλαστικά οπότε ακόμα και όταν διαλυθούν στο περιβάλλον, αφήνουν το αποτύπωμά τους.
Προκειμένου να απαλλάξει τις παραλίες από αυτού του είδους τη μόλυνση ο Ολλανδός Edwin Bos, μαζί με τον συνεργάτη του Martijn Lukaart, κατασκεύασαν το Beach Bot.
Πρόκειται για ένα ρομπότ το οποίο σαρώνει την παραλία για να εντοπίσει αποτσίγαρα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI), ενώ στη συνέχεια τα μαζεύει με τον ρομποτικό βραχίονα που διαθέτει.
Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με κάμερες οι οποίες καταγράφουν συνεχώς την παραλία, με το λογισμικό του Beach Bot να αναλύει τις εικόνες συνεχώς ώστε να εντοπίζει τις “γόπες”.
Στην προσπάθεια συμμετέχει και η Microsoft, η οποία παρέχει την εφαρμογή Microsoft Trove. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους. Μέσω αυτής, όποιος βλέπει ένα αποτσίγαρο σε κάποια παραλία, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία και να τη στείλει στο Beach Bot. Όλες αυτές οι φωτογραφίες αναλύονται, ώστε ο αλγόριθμος του ρομπότ να βελτιώνεται και να μπορεί να αναγνωρίζει πιο εύκολα τα αποτσίγαρα.
Προς το παρόν το Beach Bot μπορεί να μαζεύει 10 “γόπες” κάθε 30 λεπτά, με την μπαταρία του να διαρκεί μία ώρα, όμως σταδιακά αναμένεται να βελτιωθεί. Σε αυτό σίγουρα θα παίξει ρόλο και το πόσες φωτογραφίες στέλνει το κοινό.
Εν τούτοις, το προτιμότερο θα ήταν να μην πετάμε τα αποτσίγαρα στις παραλίες, ώστε να μη χρειάζεται κανένα ρομπότ σαν το Beach Bot.