Ήχο καλύτερο και από εκείνον της βενζίνης μπορεί να κάνει το υδρογόνο, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, όπως στην Corolla του video.
“Ξενέρωτο” χαρακτηρίζουν πολλοί το υδρογόνο ως μελλοντική μορφή ενέργειας για τις μετακινήσεις, κυρίως επειδή τα αυτοκίνητα που το χρησιμοποιούν είναι αθόρυβα. Ο λόγος είναι ότι μέχρι τώρα είχαμε δει μόνο υλοποιήσεις όπου το υδρογόνο παράγει ρεύμα και την κίνηση του αυτοκινήτου αναλαμβάνουν ηλεκτροκινητήρες.
Η Toyota έχει εμπειρία στο υδρογόνο χάρη στο Mirai, το οποίο καταναλώνει το εν λόγω καύσιμο και λειτουργεί με τη λογική που αναφέραμε. Οι Ιάπωνες, όμως, θέλησαν να δοκιμάσουν και μια εναλλακτική προσέγγιση, η οποία ανατρέπει όλα όσα ξέραμε.
Κάνε το κινητό σου “ρουφιάνο” των αστυνομικών
Σε αυτή την προσέγγιση τι έκαναν. Αντί να χρησιμοποιήσουν κυψέλες υδρογόνου για να παράξουν ρεύμα και να το στείλουν σε έναν ή περισσότερους ηλεκτροκινητήρες, προτίμησαν να διατηρήσουν τον γνώριμο κινητήρα εσωτερικής καύσης. Απλά, προχώρησαν σε κάποιες μετατροπές ώστε αντί για βενζίνη να μπορεί να καταναλώνει υδρογόνο.
Το αποτέλεσμα; Ένα μοτέρ απαλλαγμένο από ρύπους (σχεδόν) το οποίο παράγει έναν πραγματικά πορωτικό ήχο, που κάθε άλλο παρά “ξενέρωτο” μπορείς να χαρακτηρίσεις. Το αντίθετο, μάλλον θυμίζει το GR Yaris θα λέγαμε. Κάπως έτσι οι Ιάπωνες μηχανικοί έκαναν την ανατροπή. Δεν περιμέναμε ποτέ κάτι τέτοιο.
Εν τω μεταξύ το μοτέρ που χρησιμοποίησαν δεν είναι κάποιο σπάνιο, ακριβό ή ειδικά εξελιγμένο. Είναι ένα συνηθισμένο τρικύλινδρο 1.6 λίτρων που το συναντάμε στα mainstream μοντέλα της μάρκας.
Πιο πάνω αναφέραμε ότι το εν λόγω σύνολο είναι σχεδόν απαλλαγμένο από ρύπους. Ο λόγος είναι ότι εκπέμπει πολύ μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) λόγω της φυσιολογικής ποσότητας λαδιού που καίγεται. Eπίσης εκπέμπει πολύ μικρές ποσότητες οξειδίων του αζώτου (NOx) λόγω της καύσης του οξυγόνου (για να καεί το υδρογόνο χρησιμοποιείται το οξυγόνο που υπάρχει στον αέρα, όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε κινητήρα εσωτερικής καύσης). Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι παραπάνω ρύποι είναι τόσο χαμηλοί που δεν μπορούν να ακυρώσουν τον “καθαρό” χαρακτήρα του εν λόγω συνόλου.
Από τη μία έχουμε την Porsche η οποία επενδύει πολύ στα συνθετικά καύσιμα και από την άλλη την Toyota η οποία δοκιμάζει να συνδυάσει το υδρογόνο με τα κλασικά μοτέρ. Μήπως τελικά οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δε θα πεθάνουν αλλά απλά θα εξελιχθούν ώστε να γίνουν πιο καθαροί;