H προηγμένη τεχνολογία της Toyota συναντά τη γαστρονομία, καθώς η ιαπωνική εταιρεία κατασκεύασε τον πρώτο στον κόσμο πέτρινο φούρνο που λειτουργεί με υδρογόνο.
Για το σκοπό αυτό η Toyota συνεργάστηκε με την ομοεθνή της Rinnai, μια πολυεθνική εταιρεία με σχεδόν εκατό χρόνια εμπειρία στη κατασκευή συσκευών που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή υγραέριο. Ο καινοτόμος πέτρινος φούρνος υδρογόνου αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην Έκθεση Κινητικότητας Ιαπωνίας (Japan Mobility Show) προσφέροντας φρεσκοψημένες πίτσες και κρουασάν στους επισκέπτες, ενθουσιάζοντας κυρίως τα παιδιά που γεύονταν τις λιχουδιές.
Πλέον ο εν λόγω πέτρινος φούρνος χρησιμοποιείται από το προσωπικό της Toyota στα διαλείμματα από την εργασία για την παραγωγή γευμάτων. Τα φαγητά που βγαίνουν από το φούρνο υδρογόνου είναι τραγάνα απ’ έξω και ζουμερά μέσα. Το υδρογόνο έχει υψηλή θερμοκρασία καύσης, ενώ όταν καίγεται συνδυάζεται με οξυγόνο βγάζοντας ατμό.
Σε σύγκριση με ξυλόφουρνους ή μπαρμπέρικου με κάρβουνα το φαγητό δε γίνεται ξερό ή στεγνό, όπως συμβαίνει συνήθως με λαχανικά και μανιτάρια. Πρόκειται για ακόμα μια εφαρμογή της τεχνολογίας υδρογόνου που έχει εξελίξει η Toyota, αυτή τη φορά σε οικιακές συσκευές, σημειώνεται όμως ότι τα απαιτούμενα πρότυπα ασφαλείας δεν υπάρχουν ακόμη.
Toyota: Πιστεύει στην υδρογονοκίνηση
Το Mirai είναι το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής της Toyota με κυψέλες καυσίμου, ενώ στα σκαριά βρίσκεται το επερχόμενο Hilux FCEV. Όπως έχει επισημάνει ο ιαπωνικός κολοσσός, ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων δε μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση, αλλά απαιτούνται περισσότερες εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η Toyota αναμένει ότι η Ευρώπη θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές κυψελών καυσίμου υδρογόνου έως το 2030.