Καθημερινά στους δρόμους της χώρας σημειώνονται δεκάδες τροχαία ατυχήματα, με κάποια να περιορίζονται σε υλικές ζημιές, ενώ σε άλλα υπάρχει ελαφρύς ή βαρύς τραυματισμός.
Όσοι πιάνουμε τιμόνι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα. Ακολουθούν λοιπόν 7 συμβουλές, ώστε μια άτυχη στιγμή να μη μας ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
1. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλέσουμε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα. Για ποιο λόγο; Αν βρεθείτε στο δικαστήριο για να επιλύσετε τις διαφορές σας με τον άλλο οδηγό, η καταγραφή από την Τροχαία είναι αυτή που μετράει και όχι της ασφαλιστικής σας εταιρείας.
Μεγάλο λάθος είναι επίσης να ανταλλάζουμε απλά στοιχεία με τον άλλο οδηγό και μετά να φεύγουμε, ειδικά όταν δε φταίμε εμείς για τη σύγκρουση. Ο άλλος οδηγός μπορεί να δώσει σκόπιμα ψευδή στοιχεία και μετά άντε να τον βρεις, ενώ θα πρέπει να πληρώσεις από την τσέπη σου τις ζημίες στο όχημά σου.
2. Καλούμε πάντα την ασφαλιστική μας εταιρεία, ανεξάρτητα από το αν φταίμε για το ατύχημα. Δεν αποκλείεται ο άλλος οδηγός να προσπαθήσει να «φουσκώσει» τη ζημιά ή ο εκπρόσωπος της ασφαλιστικής του εταιρείας να προσπαθήσει να υποτιμήσει τη ζημιά στο δικό σας όχημα.
3. Οι Έλληνες ως λαός είμαστε θερμόαιμοι και συχνά μετά από τη σύγκρουση ακολουθεί έντονη λογομαχία μεταξύ των οδηγών, ακούγονται διάφορα «γαλλικά», ενώ έχουμε δει και περιπτώσεις να πιάνονται στα χέρια. Παραμείνετε ψύχραιμοι, ζητήστε συγνώμη αν φταίγατε και περιμένετε μέχρι να έρθει η Τροχαία και εκπρόσωπος της ασφαλιστικής σας εταιρείας για την καταγραφή του ατυχήματος. Οι τσαμπουκάδες είναι ανώφελοι και μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας σε περίπτωση που καταλήξετε στο δικαστήριο.
4. Αναζητήστε επιτόπου αυτόπτες μάρτυρες, καθώς θα είναι πολύτιμη η συμβολή τους σε ένα δικαστήριο (αν δεχτούν βέβαια να καταθέσουν), ειδικά αν δεν είχατε συνεπιβάτη, ενώ στο άλλο όχημα επέβαινε και άλλο άτομο, πέρα από τον οδηγό.
5. Η παραμικρή ενόχληση που θα αισθανθείτε στο σώμα σας μετά τη σύγκρουση σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να σας δει γιατρός. Μην αγνοήσετε κανένα σημάδι, καθώς υπάρχουν ορισμένα είδη τραυματισμών, όπως για παράδειγμα στον αυχένα, που τα προβλήματα αρχίζουν να εκδηλώνονται μετά από μερικές μέρες. Αν πάτε καθυστερημένα στο νοσοκομείο, τότε δε θα μπορέσετε να διεκδικήσετε αποζημίωση για τη νοσηλεία και τη θεραπεία σας.
6. Θα ακουστεί αυτονόητο όμως επειδή δυστυχώς συμβαίνει συχνά θα πρέπει να το αναφέρουμε. Ποτέ μα ποτέ δεν φεύγουμε από το σημείο του ατυχήματος για να αποφύγουμε τις συνέπειες των πράξεων μας. Είναι πολύ πιθανό να σας εντοπίσουν και μετά να κατηγορηθείτε και για εγκατάλειψη. Επίσης μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι καθόλου ηθική.
7. Πρέπει να είστε πάντα βέβαιοι ότι το συμβόλαιο σας με την ασφαλιστική εταιρεία βρίσκεται διαρκώς σε ισχύ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είστε «ξεκρέμαστοι» και αντιμέτωποι με πρόστιμο. Καλό θα ήταν να έχετε κάλυψη για νομική προστασία και οδική βοήθεια, ενώ αν το αυτοκίνητο είναι καινούργιο και έχετε τη δυνατότητα επιλέξτε μικτή ασφάλεια.